Erfelek Şelaleleri yada başka bir isimle , Erfelek Tatlıca Şelaleleri şirin ilimiz Sinop ilinin Erfelek ilçesinin Tatlıca köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Doğanın tüm sesleri ve sakin atmosferi ile yerli ve yabancı turistleri büyülemeyi başaran Tatlıca Şelaleleri, 1997 senesinde Erfelek barajının yol yapımı sırasında bir tesadüf sonucu bulunmuş ve o günden bu yana şehrin bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Doğanın içinde kaybolmak, bu güzel manzarayı içinize çekmek ve huzur dolu atmosferde zaman geçirmek için Sinop’ta bulunan, doğa ile başbaşa kalacağınız Tatlıca Şelalelerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Yazı İçeriği
Tatlıca Şelaleleri Nerededir ve Nasıl Gidilir?
Tatlıca Şelalelerine nasıl mı gidilir? Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarında bulunan bu güzel şelaleye ulaşmak için Sinop’tan periyodik olarak kalkan minübüslerle önce Erfeleğe ulaşmanız lazım. Şelalere ulaşmak için ise ilçe merkezinden kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Macera severler Erfelek’ten otostop ile şelalelere ulaşmayı deneyebilirler. Erfelek Şelaleleri Sinop il merkezine 44 km olup Erfelek ilçesine uzaklığı 32 km dir.

Tatlıca Şelalelerinde Sizi Neler Bekliyor?
Yol boyunca doğa ile içiçe ilerlerken Erfelek barajının eşsiz güzelliğini geride bırakarak Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkına ulaştığınızda, piknik ve mangal yapabileceğiniz eşsiz bir manzara ve muhteşem bir doğa harikası olan Erfelek Tatlıca Şelalesi sizi karşılayacak. Şelalelerin olduğu alanda 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip iki adet eski değirmen yer almaktadır. Erfelek’ten geçerken meşhur olan kuzu kestanesi almayı unutmayın derim.

Karasu Deresi üzerinde yer alan birbiri ardınca sıralanmış 28 adet irili ufaklı şelaleler 1,5 km‘lik zorlu bir parkur içinde bulunmakta. Gözünüz korktuysa zirveye kadar orman içinden ara ara şelaleleride gören ahşaptan yapılmış bir yol mevcut 🙂
Şelalenin en son döküldüğü yerde farklı açılardan fotoğraf çekildiysek çok fazla oyalanmadan irili ufaklı 28 şelaleleyi keşfetmek için yola koyulalım, lakin zorlu bir parkur bizi bekliyor. Şelaleler içerisinde oluşmuş oyuklu basamaklardan, tırmanma için koyulmuş merdiven ve halatlardan yardım alarak şelalelerin oluşturduğu muazzam havuzları aşarak 1.5 – 2 saat sonunda zirveye ulaşıyoruz. Tırmanma sırasında bulunan doğal havuzlarda yüzmeyi ihmal etmeyin. Suyun soğuk olduğunu belirtmemde fayda var.
Bu zorlu parkuru aştıktan sonra açıktık mı ? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Zirvede size gözlemeyle muhteşem bir yayık ayranı eşlik edecek. Ayranlar kaynak suyun soğukluğu ile soğutuluyor ve tadı çok güzel. Karnınızı doyurduktan ve biraz dinlendikten sonra yeterli enerjiyi topladıysak dönüş için yola koyulabilirsiniz, ama durun endişe etmenize gerek yok çünkü aynı yoldan geri dönmeyeceksiniz. Ahşap platformlardan şelale yoluna parelel patika yoldan inebilirsiniz. Bir tarafınız şelale manzarası bir tarafınız orman örtüsü eşliğinde bu yolu inmek oldukça keyifli olacak.
Erfelelek Şelaleleri Giriş Ücreti Ne Kadar?
Giriş ücretleri milli parklar müdürlüğü tarafından belirlenmiş olup, Aracınızla gidiyorsanız şelalelere araç giriş ücreti 14TL. Aracınızda kaç kişi olduğunuzun önemi yok.Bisiklet 9TL, araçsız girişlerde kişi başı 4.5 TL. Giriş yaptıktan sonra uygun adım marş:)
Su, İnternet , Market gibi imkanları var mı?
Şelalelerde yeterli sayıda çeşme bulunuyor. Su sıkıntısı olmayacaktır. Hiç bulamazsanız şişenizi şelalenin kaynağından doldurabilirsiniz. İnternet bu bölgede çok çekmiyor. Tuvalet ve market ihtiyacınızı karşılayacak yerler ve ahşap oturma masaları mevcut. Unutmadan bu bölgede kamp yapmaya izin verilmiyor.
Erfelek Şelalesi’ne Tırmanacaklar Bunu Okumadan Yola Çıkmayın?
1- İçinizde mayonuz ve ayağınızda ıslansa da sıkıntı olmayacak çok kaygan olmayan bir ayakkabı, tabiki de kuru kıyafetler önlem olarak alınmalı.
2- Su geçirmeyen minik bir çantanız yoksa cep telefonunuzu ve kuru kıyafetlerinizi iyi muhafaza edin.
3- Gözünüz kesiyorsa Şelaleye dışarıdaki tahta merdivenden değil, doğal yollardan tırmanın; ama iniş kesinlikle tahta merdivenlerden olmalı.
4- İlk 3-4 şelalede mutlaka yüzün. Yukarılara çıktıkça su gittikçe soğuyor.
5- Önce şelalenin döküldüğü yerin derinliğine bakın, sonra atlayın.
6- Yanınıza para alırsanız yukarıda yayık ayranı içebilir ve karnınızı doyurabilirsiniz.
Sizlere bugün erfelek şelalelerini anlattım isterseniz yine keyif alarak okuyacağınız Sapadere Kanyonu yazımı da inceleyebilirsiniz.
Çok güzel çalışma olmuş tebrikler.
Türkiye mizim güzel yerlerini daha detaylı bilgi sahibi olduk başarılar diliyorum
Ülkemizi tanıtmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. İlginiz için teşekkürler Lütfi Bey.